De opties in het formulieren menu zijn:
Formulieren
Op deze pagina staan alle reeds bestaande formulieren, waarbij voor elk formulier diverse functionaliteiten worden weergegeven zodra je met je muis over de titel van het formulier gaat.
(Bewerk | Instellingen | Inzendingen | Preview | Dupliceer)
Hoe maak je een formulier?
Om een formulier te maken kies je in het menu de optie Nieuw formulier.
Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Hier moet je een titel en (optioneel) een beschrijving opgeven.
Zorg dat de titel altijd duidelijk is voor jezelf! Wanneer de website veel formulieren bevat is het slim om al in de titel duidelijk te maken waarvoor het formulier bedoeld is. Bijvoorbeeld: ‘Vragenformulier voor patiënten’ of ‘Bestelformulier voor gratis proefpakket – februari 2019’
Hierna kom je in het deel om het formulier te gaan bouwen:
Aan de rechterkant van de pagina zie je 4 blokken staan.
- Standaard velden (Dit blok is standaard al opengeklapt)
- Geavanceerde velden
- Berichtvelden
- Prijsvelden
In deze blokken staan alle mogelijke velden die je in de formulieren kunt plaatsen. Via het grijze driehoekje zijn de blokken open of dicht te klappen.
Elk formulier is opgebouwd uit (invoer)velden. Als je bijvoorbeeld in een formulier op een website je naam moet invullen is dit een “Tekstregel-veld” en als je een telefoonnummer moet opgeven is dit een “Telefoon-veld”. Al deze velden kun je ook plaatsen als je een formulier gaat bouwen in jouw website.
Je plaatst eenvoudig een veld door op de knoppen met de gewenste veldnaam te drukken.
Dit veld verschijnt dan aan de linkerkant, en is het begin van je formulier. Elk nieuw veld dat je toevoegt zal na het laatste veld in het formulier worden toegevoegd. Je kunt dit veld met de muisaanwijzer oppakken en verslepen naar de gewenste plek.
Wanneer je met de muis over de titel “Geen titel” gaat krijg je een blauw kader te zien, met daarin rechtsboven een bewerk-mogelijkheid.
Wanneer je nu op Bewerk klikt kun je de titel van het veld aanpassen. Bijvoorbeeld naar: Voornaam
Zo weten de website bezoekers wat ze moeten invullen in dit veld van het formulier.
Verder kun je aangeven of dit veld verplicht ingevuld moet worden.
Je zult vaak een klein icoontje van een vraagtekentje tegenkomen: Door je muis op dit icoontje te houden krijg je extra uitleg over de functie van het veld waar het icoontje bij staat.
Nadat je alle velden hebt toegevoegd aan je formulier moet je het formulier opslaan door op de blauwe button te klikken: “Update formulier”
Nu het formulier is opgeslagen moeten nog 3 belangrijke instellingen worden gedaan:
1) Onder Instellingen » Instellingen kun je de titel van het formulier aanpassen maar ook de tekst die op de verstuurbutton moet komen te staan. Standaard staat deze ingevuld met “Verzenden” maar soms is “Bestel!” of “Ja, ik meld mij aan” een betere button tekst.
2) Via Instellingen » Bevestigingen kun je instellen wat de website bezoeker moet zien nadat hij het formulier heeft ingevuld.
Met Tekst kun jezelf een bericht typen dat de gebruikers te zien krijgen. Bijvoorbeeld een melding waarin je de gebruiker bedankt voor het invullen van het formulier. Waarbij je ook de ingevulde gegevens kunt tonen, door vanuit het dropdown-veld aan te geven welke gegevens getoond moeten worden.
Met Pagina kun je de gebruiker doorsturen naar een bestaande pagina op je website. Denk bijvoorbeeld aan een standaard bedankpagina of een pagina met specifieke informatie over een activiteit o.i.d. Deze pagina moet je wel eerst aanmaken in het CMS.
Met Redirect kun je de persoon doorsturen naar een externe url. Dit kan een andere website zijn, of bijvoorbeeld een downloadlink van een bestand dat de bezoeker pas mag downloaden of bekijken nadat het formulier is ingevuld.
3) Via Instellingen » Notificaties kun je instellen of de ingevulde formulieren moeten worden gemaild naar een bepaald e-mailadres, of dat er geen resultaten worden gemaild. Dit heet de Beheerdersnotificatie.
Alle inzendingen worden altijd in het CMS opgeslagen. Het e-mailen van de resultaten is als extra service mogelijk. Je kunt elk e-mailadres opgeven om de resultaten van een formulier naartoe te sturen.
Je kunt ook een extra notificatie maken voor de persoon die het formulier heeft ingevuld. Dan krijgt die persoon ter bevestiging nog gemaild wat hij heeft ingevuld in het formulier op de website.
Een formulier op een pagina/ in een bericht plaatsen
Als je het formulier gebouwd hebt staat het nog niet gepubliceerd op je website. Je kunt zelf kiezen op welke pagina of in welk bericht je het formulier wilt plaatsen.
Ga naar de pagina of het bericht waar je het formulier wilt toevoegen. Klik op de ‘+’ en zoek op formulier.
Door te klikken op de optie “Formulier” wordt het blok formulier toegevoegd. Je moet nu alleen nog kiezen welk formulier je getoond wilt hebben.
Inzendingen bekijken
Via het WordPressmenu-onderdeel Formulieren » Inzendingen kun je alle formulieren die zijn ingevuld door website bezoekers terugvinden. Je kunt ze hier bekijken en eventueel verwijderen.
Import/Export
De inzendingen die in het CMS zijn opgeslagen kunnen geëxporteerd worden naar een .CSV bestand. Dit bestand kan je openen in een spreadsheetprogramma (bijvoorbeeld Microsoft Excel). Dan heb je een document waarin alle inzendingen verzameld weergegeven staan.